Relatia si nevoile mele

De vorba cu psihologul: Relatia si nevoile mele

Bernard Tatomir, Psiholog Clinician, Psihoterapeut

Astazi traim intr-o societate orientata foarte mult spre profit si atingerea obiectivelor materiale, iar cuplul modern are nevoi adaptate evolutiei societatii.  Astfel, a avea nevoie de iubire, de afectiune, de recunoastere sau de suport emotional a devenit mai degraba un dezavantaj si privit ca pe o slabiciune. Iar cand discutam despre o relatie putem evidentia ca bazele cuplului modern tin acum de responsabilizare si asumare. Responsabilizarea consta in faptul ca fiecare trebuie si este dator sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a avea grija de nevoile celuilalt si asumarea acestei responsabilitati.

Socio-psihologul francez Jacques Salome a enumerat  cateva din nevoile esentiale  pentru supravietuirea finite umane:
– nevoia de-a vorbi despre tine
– nevoia de-a fi ascultat si inteles
– nevoia de-a fi recunoscut
– nevoia de-a fi valorizat
– nevoia de-a exercita o influenta asupra mediului
– nevoia de intimidate

Nesatisfacerea acestor nevoi dobandite de altfel si dezvoltate inca din copilarie atrag dupa sine, epuizare, devalorizare, sentimentul de frustrare si deseori tensiune in cuplu si inevitabil insatisfactie in relatia cu partenerul.  Autocunoasterea si cunoasterea partenerului este deosebit de importanta. Este de dorit sa te cunosti  pe tine insusi cu bune, cu rele, puncte tari si puncte slabe. Tot asa, ar fi bine sa iti cunosti si partenerul. Mai mult decat atat, trebuie sa fi constient de faptul ca ai si limite. Autocunoasterea si cunoasterea nevoilor personale si ale celuilalt este la fel de importanta mai ales atunci cand nu suntem singuri. Fiecare dintre noi intram in relatie cu anumite nevoi si anumite asteptari. Este foarte important sa stii ce iti doresti din aceasta relatie, dar si ce isi doreste celalalt. Comunicarea activa in cadrul relatiei este esentiala. Este de dorit sa poti comunica cu partenerul astfel incat sa iti poti spune parerea fara sa il faci pe cel din fata ta sa simta vreun  disconfort,  sa poti spune ceea ce iti place dar si ceea ce nu iti place. Cu totii avem nevoi si asteptari si prin comunicare deschisa si activa. De implinirea acestor asteptari, de cat de satisfacuti suntem, depinde starea noastra de bine.  A iubi insemna a darui iar in relatia de cuplu in mod normal si natural dorintele partenerului ar trebui sa fie importante pentru noi. Satisfacem nevoile partenerului, insa nu doar pe ale lui. Trebuie sa intelegem ca si noi avem nevoi, dorinte si pasiuni si care nu trebuie ignorate. Trebuie sa intelegem ca in relatie sunt EL, EA si Relatia voastra, 3 entitati care trebuie respectate ca relatia sa fie cat mai armonioasa si sa aiba un viitor pe care il doriti.

“Ni s-a spus ca suntem indragosti datorita chimiei sau pentru faptul ca ramanem fideli unul altuia, pentru bunatatea noastra sau pentru noroc. Ceea ce nu ni s-a spus este faptul ca ramanem indragostiti pentru ca stim sa iertam si sa fim recunoscatori.” – Ellen Goodman

‹  Inapoi la articole