Cum traim realitatea Aici si Acum?

Cum traim realitatea Aici si Acum?

Camelia Stefan, Life Coach NLP, Facilitator transformare umanaife

De cate ori ai trait o experienta frumoasa la care nu iti venea sa ii dai drumul? Mie mi se intampla foarte des…si in urma constientizarilor am ales sa impartasesc cu voi cateva intelegeri care au avut loc in urma interogarilor interioare recente despre “ce este adevarat Aici si Acum?”

Amintirea experientei ne invadeaza prezentul si retraim si ne hranim din momentele traite. Acestea au darul sa ne faca sa simtim ca Acum are un sens pentru noi. Cand se prelungeste starea devine un impediment in a trai fiecare clipa care in Acum are potentialul sa fie plina de prospetime.

Invataturile spirituale bazate pe paradigma Aici si Acum ne transmit directii si indrumari despre ce inseamna sa traim conectati cu Aici si Acum. Ce intelegem insa fiecare e alta poveste.

Ce inseamna realitatea de Aici si Acum? Avem o realitate obiectiva versus cea subiectiva?

Cum putem face diferenta? Care ne este reperul?

 – Realitatea subiectiva este formata din imaginile care se formeaza in mintea noastra.  Acestea pot fi formate din amintiri ale unor experiente atat frumoase cat si traume ascunse care apar la suprafata, pot fi proiectii a ce ne dorim sau ne e teama ca se va intampla in viitor.

– De cate ori ne identificam cu o astfel de imagine care se afla in mintea noastra ( identificare inseamna ca ii dam atentie, energie si o credem reala) aceasta se suprapune peste realitatea Aici si Acum. In acest fel apar conflictele intre realitatea subiectiva si realitatea “Aici si Acum”.

– Realitatea Aici si Acum as zice ca este o realitatea colectiva, cea care are potentialul unui flux guvernat de o miscare interioara a tuturor celor implicati in traire.

Exemple:

Iti programezi sa pleci intr-o vacanta si te ocupi in amanunt de detalii: faci rezervarile, iti stabilesti traseul cu obiectivele  si incerci sa acoperi toate punctele esentiale, sa nu uiti ceva. Mai e pana pleci si in rutina de zi cu zi mintea ta tot pleaca in vacanta programata. Incepi sa ii construiesti o imagine in care pui emotii, asteptari, incepi tot mai des sa vorbesti cu prietenii despre asta.

Vine momentul si pleci in vacanta. Poti sa ai peripetii de pe drum: un avion poate intarzie si poti sa pierzi transferul, in realitatea colectiva se pot intampla multe. Deja incepi sa te umpli de frustrari si sa iti consideri vacanta ruinata pentru ca simti ca starea ta interioara se schimba. Deja imaginea  pe care ti-ai format-o a intervenit si nu te mai lasa sa fii liber. Ajungi in vacanta si constati ca lucrurile nu sunt asa cum te ai asteptat. Sunt atatea detalii la care nu te-ai gandit. Cu chiu cu vai abea ai cateva momente de relaxare profunda, in restul timpului esti nemultumit si dai vina pe toti cei implicati, de la ghizi, rezervari, hoteluri ba chiar si pe vremea de afara.

E posibil la intoarcere ca creierul sa iti stearga din memorie imaginea care nu a corespuns cu imaginea subiectiva si sa iti amintesti doar clipele frumoase.

Conflictul intre realitatea subiectiva si Aici si Acum apare foarte des la indragostiti. Acestia isi formeaza o imagine despre partenerul dorit si o alimenteaza cu energie. Asteptandu-se ca imaginea sa fie reala si asteptarile sa le fie implinite, la momentul intalnirii Aici si Acum sunt dezamagiti pentru ca cel mai adesea realitatea nu corespunde cu asteptarile lor.

O prietena imi spunea “vorbesc cu el insa parca nu e el” si mai mult decat atat oprise conversatiile cu persoana pentru ca se simtea blocata si nu stia cum sa continue. Am investigat si a realizat conflictul intre cele doua imagini.

– Ganditi-va la imaginea pe care si-o construieste cu truda un antreprenor folosindu-se de experientele trecute si de cum “se face” care nu ia in considerare realitatea colectiva a celor implicati…si care nu este flexibil…si o sa intelegeti cu totii ce se intampla de fapt in majoritatea companiilor.

– In momentul in care esti constient de imaginea pe care incerci sa o suprapui peste realitatea Aici si Acum ai sansa sa renunti la ea si sa iti dai voie sa lasi momentul Prezent sa apara. Este infricosator pentru mintea constienta… Asta inseamna sa traiesti Aici si Acum: sa nu stii cine e persoana cu care intalnesti, sa fii curios sa o descoperi in moment dincolo de ce crezi ca este adevarat pentru tine, subiectiv.

 – Realitatea Aici si Acum se creeaza in moment. Tot ce putem face este sa renuntam la imaginile subiective si sa ne dam voie sa traim curiosi de misterul care se reveleaza in moment.

– Realitatea Aici si Acum o putem recunoaste dupa trairea interioara. Daca aceasta este emotie pura, necontaminata, atunci am reusit sa fim proaspeti in Acum.

– Constiinta lasata libera este ca un izvor care curge liber si care isi gaseste singur drumul printre pietre pana la varsarea in marele ocean.

  • Asta nu inseamna sa traim fara directie, ci sa avem intentie, directie si sa fim flexibili, sa traim cu curiozitatea copilului interior.

E important sa ne folosim de raspunsul realitatii: cu ajutorul feedbackului primit ( raspunsul realitatii la intentiile, actiunile noastre) putem sa ne intoarcem spre interior si sa facem schimbarile necesare pentru a ne alinia cu realitatea Aici si Acum. In partea a doua a acestui articol voi aborda acest subiect.

‹  Inapoi la articole