Diferente intre PSIHOLOG, PSIHOTERAPEUT si PSIHIATRU

Diferente intre PSIHOLOG, PSIHOTERAPEUT si PSIHIATRU

Andreea Neagu, Psiholog clinician, Psihoterapeut, Specialist Parenting

Încă de când am intrat in domeniul Psihologiei si apoi al Psihoterapiei, am dorit sa scriu despre diferențele dintre acestea si alte domenii afiliate, atât pentru plăcerea personala de a transmite informația corecta celui de lângă mine, cat si pentru a contribui la educația generala.

Nu de puține ori am primit întrebarea: “Ce face, mai exact, un PSIHOLOG?”, “Cum, psihologul si PSIHOTERAPEUTUL fac lucruri diferite? ”, “In cazul acesta, care mai este rolul PSIHIATRULUI?”. Voi încerca sa răspund la aceste întrebări prin informațiile de mai jos.

PSIHOLOGUL este cel care a terminat Facultatea de Psihologie, obținând astfel licența in Psihologie. Pentru a putea practica legal si a fi cu adevărat in serviciul oamenilor, psihologul trebuie sa urmeze o formare post-universitara sau un master intr-una din următoarele specializări: psihologie clinica, consiliere psihologica, psihoterapie, psihologie educationala, psihologia muncii, psihologie judiciara etc. După ce finalizează aceste formari/mastere, merge la Colegiul Psihologilor din Romania si își ia atestat de libera practica (si acesta din urma având niște trepte profesionale de urmat).

PSIHOTERAPEUTUL este fie medicul psihiatru, fie psihologul care a făcut ulterior si o formare/un master in psihoterapie. El se ocupa de intervenția prin mijloace specifice asupra acelor probleme ale omului, care ii perturba sistematic viața psihica, emoțională sau sociala sau care ating pragul de afecțiune patologica.

Veți fi auzit, probabil si de următoarele specializări- consiliere psihologica si psihologie clinica, de aceea consider ca este important sa ofer informații corecte si in ceea ce le privește.

Consilierul psihologic este psihologul care a urmat specializarea pe consiliere psihologica. El se ocupa de optimizarea si dezvoltarea personala a oamenilor sănătoși, care se afla intr-un impas ce le afectează viața de zi cu zi.

Aici voi menționa ca mai exista si alte tipuri de consiliere, fiecare abordând o alta ramura a psihologiei (consiliere școlara, consiliere vocaționala, consiliere in mediul organizațional etc.)

Psihologul clinician este psihologul cu formare in psihologie clinica. Îl întâlniți cel mai adesea in spitale sau clinici, lucrând in colaborare cu un medic psihiatru, cu ajutorul testelor psihologice. Acesta evaluează, stabilește factorii psihologici relevanți pentru starea de sănătate sau boala si intervine prin consultanta acolo unde este necesar.

PSIHIATRUL este absolvent al Facultății de Medicina, care a urmat un rezidențiat pe specialitatea Psihiatrie. Este singurul care are competenta de a trata bolile mintale grave de nivelul dementelor, schizofreniilor, depresiilor majore, etc. si poate prescrie tratament medicamentos. Prin formaţia sa, el abordează tulburările psihice mai degrabă dintr-un punct de vedere medical decât dintr-un punct de vedere psihologic. Acesta poate fi, la rândul sau, psihoterapeut, daca realizează o formare de specialitate intr-una din abordările psihoterapeutice recunoscute de Colegiul Psihologilor din Romania.

Este nevoie sa menționez ca medicii (de orice specialitate) pot deveni psihoterapeuți, daca urmează un curs de formare in psihoterapie.

Aceia dintre voi care aveți si alte informatii, sunteti liberi sa le completati pe cele prezentate de mine!

‹  Inapoi la articole