Sofrologia, o metodă simplă de liniștire a minții?

Sofrologia, o metodă simplă de liniștire a minții?

Psiholog Psihoterapeut Lorena Luchian

Sofrologia se aseamănă cu meditația mindfulness, lucru ușor de înțeles având în vedere faptul că ambele îți extrag sevele din tradițiile și practicile orientale.

Sofrologia a luat inițial naștere în lumea medicală, în anul 1960, când neuropsihiatrul Alfonso Caycedo a desemnat-o ca fiind o metodă de investigare a conștiinței în armonie. El spunea că în medicină se studiază orice, mai puțin conștiința.

Apoi a devenit una dintre metodele holistice de abordare a sănătății mentale. Obiectivul acesteia este să întărească atitudinile și valorile pozitive, atât în domeniul profesional cât și în cel personal și să dezvolte capacitățile de gestionare a stresului și a emoțiilor negative.

Sofrologia ne ajută să avem o conștiință senină și cuprinde tehnici de relaxare și activare a corpului și a minții.

Reconectarea cu corpul

Datorită activității ei intense, mintea ne înde¬părtează de ceea ce suntem, ne deconectează de ființa noastră. O minte împrăștiată ne dezechilibrează și emoțional.

Gândurile sunt ca niște copii ai minții și sunt în cea mai mare parte necontrolate, nefolositoare, repe¬titive, negative și nici nu se adeveresc vreo¬dată. Noi suntem prinși în aceste gânduri neadevă-rate. Avem prea mult tendința să punem în valoare latura nega¬tivă a lucrurilor, de parcă gândurile negative și ostile ar fi mai seducătoare.

Fiecare gând pe care-l avem creează o cascadă de schimbări biochimice în corp și fiecare celulă comu¬nică instant cu celelalte. Activitatea noastră mentală influențează echilibrul intern al organis-mului.

Corpul este conectat cu emoțiile și cu viața noastră mentală. El plânge la durere, vibrează la bucurie și entuziasm, se încordează la tensiune. De exemplu, dacă privim un film palpi¬tant sau dramatic, în corp sunt eliberați hormoni de stres iar inima începe să bată cu putere, deci corpul reacțio¬nează ca și când acțiunea ar fi reală pentru el.

Dacă privim o comedie sau o poveste frumoasă, corpul reacționează eliberând alte tipuri de substanțe, care ne bine-dispun și ne fac să avem un sentiment plăcut, datorită activi¬tății noastre mentale și a emoțiilor asociate.

Este obositor să trăim doar prin intermediul minții și să uităm de corpul nostru. În schimb, dacă ne umplem corpul de atenție, mintea se liniștește și devine mai clară.

Conectarea cu corpul generează o uniune și relaxează mintea datorită faptului că mutăm conștiința de la gândurile care, metaforic vorbind, se formează ca un nor deasupra și în jurul capului, în mijlocul senzațiilor fizice ale corporalității noastre.

În corp găsim efectele tuturor gândurilor și emoțiilor atât pozitive cât și negative, care uneori se transformă în simptome, iar alteori rămân acolo, în stare latentă, semnalizând câte o jenă sau câte o stare de disconfort. Corpul este întotdeauna sediul acestor manifestări, dar noi nu știm acest lucru pentru că nu ne cunoaștem corpul. El este expresia lumii noastre interioare. Prin el se manifestă bucuria, tristețea, pasiunea, voioșia, plânsul, tensiunile.

Mutându-ne atenția la senzațiile fizice și la respirație, ieșim din norul creat de gânduri și intrăm într-o stare de prezență și de luciditate autentică.

Cum să practicați sofrologia?

La început, veți învăța să exersați prezența, apoi veți intra cu ajutorul sofrologului mai în profunzime, pentru o conectare mai adâncă cu propriul corp, iar după ce vă familiarizați cu metoda, o puteți practica și singuri.

Iar acum, pentru a observa care este diferenţa dintre a fi absorbiţi de gândire și a deveni conștienţi de senzaţiile corpului vostru, puteți încerca exercițiul următor:

  • Aşezaţi-vă cât mai confortabil, închideţi ochii şi lăsaţi-vă în voia gândurilor,
    urmărindu-le…
  • Ele se ramifică şi sar de la o noţiune la alta, multiplicând idei nesfârşite…
    Observaţi ce şi unde simţiţi...
  • Aduceţi atenţia în interior, devenind conştienţi de corpul vostru,
    de respiraţie şi de senzaţiile fizice…
  • Umpleţi corpul de întreaga voastră atenţie…
  • Fiţi aici, acum, pentru câteva minute, lăsând toate gândurile deoparte…
  • Chiar dacă ele apar, păstraţi atenţia în corp, din vârful capului, până în vârful degetelor de la picioare...
  • Explorați din interior senzațiile și fenomenele care apar, păstrând o atitudine deschisă și curioasă…
  • Rămâneți prezenți, și nu permiteți minții să se desprindă de corp…
  • Observaţi cum vă simţiţi acum, după exercițiu… și detectați schimbările apărute…
  • Rămâneţi încă puţin pe deplin conectaţi
    cu corpul vostru.

Se recomandă folosirea unui jurnal, în care să notați ceea ce ați observat după fiecare exercițiu. Tendința este la început să uităm, dar cu timpul devenim tot mai conștienți și mai puțin absorbiți de gândirea compulsivă, ceea ce ne aduce tot mai aproape de o conștiință în armonie.

Practica este esențială pentru a putea observa beneficiile sofrologiei. Ca orice lucru nou pe care dorim să-l învățăm, repetiția reprezintă modalitatea de integrare a noilor competențe. Exersarea prezenței necesită consecvență.

Zece-cincisprezece minute de conectare și conștientizare cu sinele zi de zi nu răpesc prea mult din celelalte sute de minute pe care le avem la dispoziție, iar rezultatele sunt uimitoare.

Veți observa că începeți să vă simțiți mai bine și că sunteți mai calmi. Somnul va deveni mai odihnitor și calitatea interacțiunilor cu ceilalți va crește.

‹  Inapoi la articole