6 provocări în relațiile de cuplu

6 provocări în relațiile de cuplu

Multe dintre problemele apărute în cupluri s-ar rezolva dacă oamenii ar reuși să comunice mai bine unii cu alții.

Iată care sunt cele mai frecvente 6 probleme de comunicare în relații și modul în care psihologii sugerează abordarea acestora:

1. Lipsa comunicării

Oamenii evită comunicarea incomodă, sperând că problemele vor trece de la sine dacă nu sunt abordate. Acest tip de gândire precum și lipsa de acțiune ulterioară pot duce la ani de evitare a problemelor care afectează în cele din urmă relația.

2. Teama că lucrurile problematice se vor înrăutăți dacă vor fi abordate

Oamenii se tem adesea că dacă se scufundă mai adânc în dificultățile lor, lucrurile se vor înrăutăți. Cu toate acestea, se întâmplă exact opusul: problemele se amplifică atunci când sunt ignorate. Conflictul este inevitabil, iar singura modalitate de a rezolva cu succes tensiunea este comunicarea. Așadar, deși confruntarea este inconfortabilă, este absolut obligatorie!

3. Așteptarea falsă că partenerul ar trebui să știe exact ceea ce gândești

Nu te poți aștepta ca partenerul tău să îți citească mintea! Este esențial să știi ce dorești și ce nevoi ai și să comunici deschis acest lucru.

4. Dorința de a avea mereu dreptate

Nu este eficient să abordezi nicio problemă cu scopul de a avea dreptate. Există trei adevăruri în fiecare situație: adevărul tău, adevărul partenerului tău și realitatea obiectivă. Trebuie să fii dispus să accepți că partenerul tău are o perspectivă diferită față de cea pe care o ai tu”.

5. Intrarea în defensivă și lipsa ascultării

Scopul comunicării ar trebui să fie înțelegerea, nu acordul. Majoritatea cuplurilor cred că ar trebui să ajungă la un acord, ceea ce poate provoca atât de multe probleme. Este de fapt destul de probabil că nu veți fi de acord de cele mai multe ori. Totuși, ceea ce puteți face este să vă înțelegeți, ceea ce necesită ascultare și să nu încercați să „câștigați”.

Când cuplurile au o dispută, adesea sunt răi unul cu celălalt, învinovățind sau acuzând pentru a-și impune punctul de vedere. Continuarea luptei într-un mod dăunător poate fi incredibil de distructivă pentru o relație. Dacă poți privi situația ca pe o oportunitate, discuția are de fapt șansa de a duce la o mai bună înțelegere și empatie.

6. Închiderea în sine și refuzul de a vorbi

De multe ori oamenii se retrag și se închid în sine pentru că se simt copleșiți. Pentru a preveni acest lucru, se recomandă o pauză scurtă ori de câte ori simți nevoia de a te retrage. Spune-i partenerului tău că vrei să revii la conversație odată ce te afli într-o dispozitie mai bună pentru a o continua.

👉 Dacă te confrunți cu probleme în cuplu șau doar ai nevoie de o abordare nouă, specialiștii noștri îți stau la dispoziție. Intră pe https://www.webadviser.ro/ , alege psihologul sau psihoterapeutul cu care dorești să discuți online și poți aborda subiectul bucurându-te de discreție absolută, fără grija deplasării la un cabinet, din confortul casei tale.

Comunicarea este o artă iar arta se studiază, se deprinde și se exersează!

‹  Inapoi la articole