ACTIVITĂȚI PENTRU CĂLĂTORIA CU MAȘINA ÎMPREUNĂ CU COPII MICI (2-4 ANI)

17 ACTIVITĂȚI PENTRU CĂLĂTORIA CU MAȘINA ÎMPREUNĂ CU COPII MICI (2-4 ANI)

Eliza Biro, Instructor Awere Parenting, Profesor

Călătoriile cu mașina la drum lung sunt o adevărată provocare pentru părinți. Mulți părinți evită să plece cu copiii lor la drum lung, gândindu-se la partea dificilă a acestor călătorii sau considerând vacanțele cu copiii ca fiind o corvoadă. Noi am călătorit cu copiii noștri de foarte mici (cu cel mare cu aproape toate mijloacele de transport), cu cea mică doar cu mașina momentan. Noi ne bucurăm de prezența copiilor noștri în vacanță și de experiențele noi prin care aceștia trec, de uimirea de pe fața lor atunci când descoperă ceva.

Oricât de distractiv ar fi privitul pe geam, la un moment dat și cel mai răbădător copil dă semne de plictiseală și începe să devină agitat, întrebând încontinuu. „Am ajuns?” „Când ajungem?”„Cât mai este?”. Pentru că tocmai ne pregătim de un drum lung, și nu cu unul, ci cu doi copii, am adunat câteva dintre activitățile și jocurile care îl țin de obicei ocupat pe cel mare. Sperăm că cea mica să fie măcar o vreme curioasă de ceea ce face frățiorul ei. Pentru a nu risca să folosească excesiv tableta sau telefonul și pentru a evita conflictele care pot proveni din această situație, am ales să nu i le oferim în mașină.

1. Inventăm povești – Pornim de la ce vedem pe geam, înventăm povești despre animale, fructe, despre lună sau despre soare.

2. Imaginează-ți că ești…. Cum faci? Ce faci?

Spunem pe rând cuvinte și ne imaginăm că suntem obiectele sau animalele respective (ex. un balon, o ușă, o carte etc.)

3. Ghicește numărul – Dintr-o sârmă facem forma numerelor și copilul ghicește ce număr este.

4. Dă-mi piciorul înapoi – un joc absurd, care stârnește mii de râsete și care anul trecut ne-a salvat din situația tensionată cu un copil obosit și plictisit pe drumul de întoarcere din Grecia, când părea că nimic nu îi mai convenea. Eu îi luam piciorul și îi spuneam: „Dăm piciorul! E al meu! Picior obraznic, vino înapoi! O să mă supăr tare!” Copilul râdea de se prăpădea și continua. „Nu e al tău, e al meu.” Când mă opream mă întreba mustăcind: „Al cui e piciorul ăsta? E al tău? Și mai schimbam puțin textul, continuând jocul spre amuzamentul copilului.

5. Cine ești tu? Eu sunt un brontozaur/un tigru etc. Și ce îți place ție? Ce faci tu ? Unde dormi? Ce mănânci? etc. Răspunsurile sunt însoțite de o mimică și gestică corespunzătoare.

6. Găsește o culoare – privim pe geam și căutăm obiecte de o anumită culoare.

7. Numărăm – privim pe geam și numărăm mașini de o anumită culoare, case etc.

8. Teatru de păpuși – niciodată nu plecăm fără o marionetă la noi, pe care o folosim și pentru a rezolva conflicte, pentru a obține cooperarea, dar și pentru a improviza un teatru de păpuși. Ne punem păpușile pe mână sau păpușile degetar și încingem o reprezentație de toată frumusețea.

9. Cântatul – deși nu ne ajută nici vocea, nici urechea muzicală, mașina se umple de veselie atunci când cântăm în cor „Podul de piatră”, „În pădurea cu alune” sau alte cântecele pentru cei mici.

10. Ascultăm povești pentru copii

11. Activități de colorat sau de lipit

12. Citit povești sau cărți cu activități (de descoperit, de potrivit etc) Pe noi cărțile cu activități de la Usborne ne-au ajutat mult în călătoriile și în vacanțele noastre.

13. Rucsacul cu jucării – Punem jucării diferite în rucsac și le lăsăm în apropierea sa. El își alege pe rând câte o jucărie și improvizează diferite jocuri.

14. Folia de aluminiu – poate reprezenta o atracție pentru copii. Aceștia o pot colora cu cariocile sau o pot modela sub diferite forme.

15. Activități cu șnururi – avem un joc care presupune îndemânare

16. Tabla magnetică – îl ține pe copil ocupat o vreme făcând diferite forme și desene

17. Mare-mic – căutăm obiecte și spunem mare sau mic, în funcție de mărimea obiectului.

‹  Inapoi la articole